неделя, 14 януари 2018 г.

С голямата отговорност идва властта

"С Властта идва голямата отговорност" - един цитат приписван на Волтер, Уинстън Чърчил, Теодор Рузвелт и кой ли още не. Всъщност цитатът е на "Чичо Бен" от популярния комикс Спайдърмен. Въпросът не е кой първи е изказал тези думи, по-важна е голямата истина в тях. И когато един човек по случайност или по заслуги бъде натоварен с Властта, ще разполага наистина с нея дотолкова, доколкото осъзнава тази истина.

Фирмата ни върви добре и печели пазарен дял, все повече клиенти искат да се възползват от нашите продукти и услуги, с две думи - разрастваме се. Броят на хората във фирмата също расте, става все по-трудно да държим под контрол качеството, организацията и финансите. Случва се понякога оборотите да се утроят, а парите в крайна сметка да ги няма. Къде са парите? 
Не можем вече напълно да контролираме качеството, не можем напълно да контролираме и всички свои нови и стари служители. Клиентите ни замлъкват. Къде са клиентите?

Най-лесно е причините да са някъде извън фирмата - Правителството, държавата, бюрократите, Европейския съюз, образованието ... Няма евросубсидии, клиентите нямат пари, държавата не помага на бизнеса, не останаха качествени хора в България ...

И отговорът се търси на най-грешното място - Извън фирмата. И всички погледи са вперени в европредседателството. 
Ура - Туск прочете речта си на чист Български! 
Сега да видим как това ще помогне на фирмите. Как ще се върнат хората, как ще потекат реки от финансирания и субсидии ...

Никак.

Политиците си организират председателствания. Те обичат да си гостуват и да заемат телевизионно време, за да се хвалят за гостоприемството. И да говорят. 

А това никак и никога няма да помогне на нас и на фирмите ни. 

Защото политиците не знаят, че казаното от Чичо Бен в Спайдърмен е истина. "С Властта идва голямата отговорност!" А това, че Туск прочел речта си на чист Български означава, че Туск има добри съветници и ПиАр-и. Нито повече нито по-малко.

Добрата новина е, че работи и наобратно. 
Тоест "С голямата отговорност идва и властта".

Ако искаме да подобрим ситуацията във фирмата, ако искаме още повече нови пазари, без да се притесняваме за качеството. Ако искаме да разберем "Къде са парите" и Къде отидоха клиентите или Защо качествените служители не идват при нас, има само един отговор, и той е Вътре във фирмата.

С голямата отговорност идва и властта!

В три стъпки:

Първата стъпка - Направи пълен и честен вътрешен анализ на фирмата. Пълен и Честен.
Втора стъпка - Изправи се пред Грубата истина и я погледни в очите.
Трета стъпка: Поеми пълната отговорност и виж какво можеш да предприемеш - Веднага и през следващите месеци и години.

Грубата истина понякога може да предизвика първоначален шок, но в крайна сметка с Истината идва Свободата и е въпрос на време да променим ситуацията във фирмата.

С голямата отгворност идва властта. 
Истинската.


Няма коментари:

Публикуване на коментар